Події у музеї

Сьогодні свій День народження святкує директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, заслужений працівник культури України — Олександр Борисович Супруненко!

24 05 01 suprunenko

Сьогодні, 30 квітня відзначається професійне свято − День прикордонника України. Свято було встановлене з метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України та з урахуванням ролі Державної прикордонної служби України у боротьбі за незалежність держави.

24 04 30 prykordonnyky

28 квітня 2024 року відійшов у засвіти видатний український учений, археолог, академік НАН України і член її президії, народний депутат III й IV скликань Верховної Ради України, громадський діяч Петро Петрович Толочко (1938-2024). Автор близько 400 наукових праць, 25 монографій, з-поміж яких загальновідомі «Історична топографія стародавнього Києва», «Древний Киев», «Київ і Київська земля в епоху феодальної роздробленості Русі XII – XIII ст.», «Історичні портрети», «Літописи Київської Русі» та багатьох інших. Він установив справжній історичний вік Києва, підтримав визнання 1100-літнього віку Полтави за результатами археологічних досліджень та багато іншого.

24 04 29 tolochko

Цікаву маловивчену частину музейної колекції культової металопластики складають вотивні підвіски-таблички до ікон. Вотум від латинського «votives» — присвячений богам, що у свою чергу «votum» — обітниця, бажання. Вотивні предмети приносились у дарунок божеству за обітницею, заради зцілення або виконання будь-якого бажання. Звичай приношення вотивних дарів – пом’якшена форма жертвопринесення. Своїм корінням він сягає прадавніх часів, коли людська свідомість була пов’язана з магічними уявленнями, а потім з язичницькими віруваннями. Вживання вотумів було поширеним і у культовій практиці як католицької так і православної церкви в Україні у ХVІІ – ХІХ ст. Спочатку воно розповсюдилось на середньовічному Заході, а звідти, досить пізно, в ХVІ – ХVІІ ст., прийшло до Польщі та в Україну, де стало відомим на Західних землях, а потім, у ХVІІІ ст., на Лівобережжі.

24 04 28 voty01

На зміну «Типовому положенню про Народний музей», яке діяло з 1965 року, Міністерство культури затвердило «Типове положення про музей на громадських засадах» від 25.09.1978 року. Нове положення чітко узгодило вживання термінів «громадський музей» та «Народний музей».

24 04 28 prostir01

Затишний дворик Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського 27 квітня зустрічав своїх друзів. За круглим столом, під теплими пледами, за філіжанкою смачної кави та ароматного чаю говорили про археологію і не тільки:)

 24 04 27 museum01

27 квітня 2024 року продовжила проведення серії майстер-класів "Напиши свою писанку" музейниця Марія Пісцова з юними і дорослими мешканцями та гостями міста. Занурення у цей вид народного мистецтва відбувався на основі музейної колекції писанок, яка була сформована з переданої збірки Круглицького музею Катерини Скаржинської у 1906 році, доповнених зборами музейних експедицій, поповнень різних років не лише з Полтавщини, а й інших регіонів України та закордоння, через тематичний відеоролик, сформований музейниками.

24 04 27 pysanka01

На початку листопада 2023 р. колекція Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського (далі – ПКМВК) поповнилася доволі рідкісним та цікавим експонатом, принаймні, для території історичної Полтавщини.
Це рештки (більша частина) найдавнішого поховального комплексу, що складався із елементів кромлеху енеолітичного кургану, решток кам’яної гробниці-цисти (другої) та архаїчної стели, що належать до кола старожитностей курганних поховальних пам’яток кочівницького енеолітичного населення Подніпров’я середини IV тис. до н.е.

24 04 27 museum01

26 квітня Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського у Полтавському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Віталія Грицаєнка Полтавської обласної ради проводив тематичний захід «Солдати Чорнобиля».

24 04 26 soldaty01

Трагедія, що вплинула на мільйони життів по всьому світу, не має бути забутою.

Не мають бути забуті ті, хто боровся із її наслідками, віддаючи за це здоров'я і життя.

24 04 26 chornobyl

Продовжуємо нашу рубрику #від_розкопу_до_експозиції й далі розповідаємо про знахідки 2019 року на Старополтавській горі, з розкопок Полтавської археологічної експедиції.

У цьому дописі публікуємо цікаві артефакти з археологічних досліджень по вулиці Пилипа Орлика, 26 в історичному центрі міста.

24 04 26 arheo01